Dystre utsikter i Ukraina

Det var “forsøk” på nye fredsforhandlinger i Minsk før helgen. “Forsøk”, i hermetegn. Fra Ukraina deltok Kutsjma og Meveduk. Da jeg sa navnet på han siste til min ukrainske kone, begynte hun å le. “Skal han liksom representere oss?” Han har ikke en god forhistorie i landet. Kutsjma var president frem til 2004, oransjerevolusjonen, da Kutsjma var blant dem som forsøkte å jukse inn Janukovitsj. På den tiden var nåværende president, Porosjenko, med å starte Regionspartiet, det nå forhatte, til den bortjagede president Janukovitsj. Så det er mange bånd, rundt omkring, og det er ingen grunn til å være optimistisk for hvordan dette kommer til å gå.

Offisielt brøt forhandlingene sammen fordi opprørsrepublikkene ikke sendte sine selvutnevnte statsledere, bare representanter, slik Ukraina gjorde. Ukrainsk side anerkjente ikke motparten som forhandlingspartner. Det er svært lite sannsynlig utfallet ville blitt annerledes samme hvem utbryterregionene hadde sendt. Viljen til fred er ikke til stede.

Donetsk og Lugansk kan ikke vente noen hjelp fra Ukraina eller det internasjonale samfunnet. De er overlatt til seg selv. Nå har Ukraina også stengt grensene. Så mulighetene til økonomisk aktivitet er begrenset. Dette er påskuddet for at grensene må utvides.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: